הייצוגית שלא הייתה

מדובר בסיפורה של חברה לייבוא מקביל בתחום מוצרי האלקטרוניקה, אשר נאלצה להתמודד מול תובענה ייצוגית שהוגשה כנגדה, שהיקפה הכספי 134,000,000 ש"ח ובבסיסה טענה כי החברה ייבאה ושיווקה מוצרים ללא תו תקן וכדומה.

 

חברה זו שכרה את שירותי משרדינו במטרה לחשוף את זהות מגישי התובענה הייצוגית, לבדוק את כשרות המניעים שהובילו להגשת התובענה הייצוגית, האם עומדים מאחורי התובעים גורמים אחרים וכיוצ"ב.

 

בשל היקף התביעה העצום, נדרשנו לבצע חקירות רקע מקיפות אודות מגישי התובענה, ביצוע מעקבים ובהמשך לכך ביצוע חקירות סייבר, מומחה לקריאת שפתיים, לשם התחקות אחר גורמים העומדים מאחורי התובעים.

 

בתום סדרת חקירות עקיפות מאומצות הצליחו צוותי משרדינו לאסוף מידע משמעותי אודות התובעים, שכביכול "הגיעו" ממקומות שונים בארץ, להתחקות אחר כל בני משפחותיהם מדרגה ראשונה ולמפות את עיסוקיהם, זאת כדי למצוא האם יש להם זיקה לתחום מוצרי האלקטרוניקה ( ולמעשה למתחרים של הנתבעים).

 

בתום חקירות אלו העלינו כי אחת התובעות עובדת במשרד עורכי דין המייצג יבואן מוצרי אלקטרוניקה גדול ולפיכך התמקדה החקירה, משלב זה, במאמץ להוכיח כי מדובר בתביעה שהגשתה נבעה "מאינטרס עסקי" (ע"י יבואן מתחרה כדי לפגוע במזמיני החקירה) ולא "מאינטרס ציבורי" ובכך "לשמוט את הקרקע" מתחת לתביעה זו.

 

בחקירות נוספות הצליח משרדינו להתחקות אחר מועדי ושעות ביצוע הרכישה, אותה ביצעה הקונה בחנותם של הנתבעים, רכישה אשר "היוותה את העילה" להגשת התובענה הייצוגית.

 

בחקירות נוספות העלינו כי אמצעי התשלום, באמצעותו ביצעה התובעת את קנייתה, לא היה שייך לה, אלא לגורם הקשור ליבואן האלקטרוניקה הגדול (המיוצג ע"י משרד עוה"ד בו היא עובדת..)

 

בהתאם לכך איתרנו את סרטי האבטחה של המצלמות שבחנויות הנתבעים, מיום ביצוע הקניה ע"י התובעת, לרבות סרטי מצלמות המתעדות את הרחוב בו ממוקמות החנויות.

 

ניתוח ממושך של סרטי האבטחה, נשא פרי, שכן התובעת אותרה ותועדה מבצעת רכישה של המוצר האלקטרוני נשוא התביעה, בחנותם של הנתבעים.

 

מאחר וסרטי האבטחה המתעדים, נטולי קול, החלטנו להפעיל אדם (חירש) שהתמחותו בקריאת שפתיים גבוהה, באמצעותו הוברר כי אותה תובעת משוחחת, בעת ביצוע הרכישה, עם גורם הנמצא מחוץ לחנות ומתדרך אותה כיצד לפעול.

 

נתון זה הוביל אותנו לסרוק את סרטי האבטחה, המתעדים את סביבת החנות החיצונית והוברר כי התובעת נעזרת באדם צד ג' השוהה בקרבת החנות ומתדרך אותה כיצד לפעול ובתום ביצוע הרכישה נראה נכנס לכלי רכב ועוזב את המקום.

 

בבדיקות נוספות הצליחו חוקרי משרדינו להתחקות אחר כלי הרכב, אליו נראה אותו אדם נכנס ועוזב את המקום, והוברר כי כלי הרכב שייך לאותה חברה גדולה ומרכזית בתחום ייבוא מוצרי אלקטרוניקה.

 

משלב זה בוצעו חקירות מדוקדקות שהוכיחו כי אותו יבואן אלקטרוניקה הוא אשר עומד מאחורי הגשת "התובענה הייצוגית" (באמצעות תובעים פיקטיביים- המכונים "קופים") כנגד לקוח משרדינו.

 

בסופו של יום, בזכות ממצאי החקירות שנחשפו, נאלצו התובעים להתפשר ומתביעה של 134,000,000 ₪, שולמו כ- 25,000 ₪.